Léonie Sonning Talentprismodtager 2018
Jeg elsker at være en del af orkestret med mulighed for at spille solo
Som helt lille spillede Vera både violin og klaver. Hendes niveau på klaveret var højere, end på violinen, man da hun på et tidspunkt skulle vælge, var det violinen, der vandt. Der var flere musikere i familien og de bakkede i den grad op om Veras musikerkarriere. Veras farmors søster har spillet violin i DR Symfoniorkestret og hendes mand har spillet i kapellet. Farmor er klaverlærer og en stor støtte i hverdagen.
En stor del af min inspiration kommer fra min familie og fra de mennesker, jeg spiller sammen med. Jeg har haft den ære at spille sammen med rigtig mange dygtige mennesker og det sætter jeg stor pris på, siger Vera.
Vera har fundet lidt af et paradis på Island. Hun bor i Reykjavik med sin kæreste, som også spiller violin i Iceland Symphony Orchestra. For tiden har Vera prøvetid i en stilling som 2. koncertmester og håber naturligvis, at det er en stilling, der bliver permanent.
Det er den perfekte stilling for mig og det har altid været det, jeg ville. Jeg vil gerne være en del af et orkester og samtidig have mulighed for at spille solo. Livet som solist har aldrig tiltrukket mig, siger Vera Panitch. I Islands Symfoniorkester er hun ofte i centrum som solist, men er samtidig en del af holdet og det er perfekt for hende.
Det her er min drøm, som jeg får lov at leve ud og det er jeg meget taknemmelig for.
Der er rigtig mange fordele ved at spille i symfoniorkestret i Island. Orkestret har fuld besætning med omkring 100 personer og det bliver prioriteret højt at beholde det. Det spiller for fulde huse i det flotte kulturhus Harpa i Reykjavik og er en del af et meget rigt musikliv i landet. Vera har stor frihed i jobbet og med et rigt musikliv, kan det rigtig udnyttes til at komme ud at spille. Der er også gode muligheder for inspiration udefra. Når der kommer store solister til Reykjavik er det muligt at komme tættere på, end hvis det var i København, for eksempel.
Vi får nogle rigtig store navne herop og de er altid villige til at gå med ud efter koncerten. Det nyder jeg meget, siger Vera Panitch.
Indtil videre er Vera den eneste dansker i orkestret, faktisk den eneste fra Skandinavien, men flere af hendes musikervenner fra København er blevet inspireret til at søge til Island, så måske kommer der snart horn, pauker og obo fra København.
Kort om Vera Panitch, violin
Sådan bruger Vera sit stipendium fra Léonie Sonnings Musikfond
Stipendiet skal bruges til studierejser i Tyskland og Spanien, hvor Vera vil modtage undervisning og inspiration af koncertmesteren for Berliner Philharmonikerne, Noah Bendix Balgley og solisten Joaquín Palomare, samt deltage i internationalt kursus i L’alfaz del Pi i Spanien.