Nordic String Quartet

Léonie Sonning Talentprismodtager 2017

Kaffe kitter kvartetten sammen
Det sociale er rigtig vigtigt at styrke, når en strygekvartet skal fungere, forklarer Nordic String Quartet. Derfor drikker de meget kaffe sammen. Nordic String Quartet starter altid deres øvegange med en kop kaffe eller lignende.

Som strygekvartet er det vigtigt at hygge sig sammen. Vi spiller jo kammermusik og der er relationen vigtig, så vi sørger for at få snakket sammen, inden vi spiller – og i pauserne,forklarer kvartettens svenske medlem Daniel Eklund. Derfor drikker vi kaffe og bruger pauserne til at tale koncerter og musikken igennem.

Kvartetten har eksisteret en del år, men sin nuværende form som Nordic String Quartet fik den i 2013 med indskiftning af Lea på cello i 2016.

Vi vælger noget til

Det er hårdt arbejde at få en kvartet til at fungere, forklarer Heiðrun Petersen fra Færøerne. Og danske Mads Haugsted Hansen fortsætter: Man skal både investere energi i det og prioritere det.

Kvartettens medlemmer sidder i en sofa og skiftes til at fortælle om det særlige ved kvartetten. Alle fire har diverse engagementer rundt omkring og har blandt andet travlt med at arbejde i forskellige orkestre. Derfor er det oftest en logistisk udfordring at finde tid til at spille med kvartetten; Daniel arbejder i Sverige, Heiðrun i København og Mads i Odense, mens Lea er ved at afslutte sin kandidatuddannelse i København og freelancer rundt omkring. Men det lykkes at mødes: Man vælger ikke noget fra for at spille med kvartetten, forklarer Mads, Man vælger noget til. Strygekvartetter er noget af den bedste musik, der er skrevet.

Brænder for kammermusikken

Vi fire brænder for kammermusikken og en kvartet er jo som et ægteskab: Vi er endnu ret nygifte, og det er skønt, siger cellisten Lea. Heiðrun tilføjer: Det er vigtigt, at alle er på samme niveau spillemæssigt, og at vi kan lide den samme stil. Vi får stille og roligt skabt en lyd, som er vores.

På scenen får kvartetten skabt en fælles energi og har en følelse af, at de ”griber hinanden”, når de træder ind i rampelyset. Vi giver alt, vi har, og der kommer en stor energi fra os på scenen, forklarer Daniel. Vi vil gerne have, at folk skal kunne høre; sådan lyder Nordic String Quartet. Der er power i vores klang, supplerer Mads.

Det store spørgsmål er, om kvartetten ikke hellere ville have haft Léonie Sonnings stipendie som enkeltpersoner? Men det kan der slet ikke blive tale om: Det er meget sjovere at spille kammermusik end at spille solo, så jeg vil meget hellere have den som kvartet, siger Heiðrun, og de andre stemmer i.

Kort om Nordic String Quartet

Heiðrun Petersen (FO) – Violin. Heiðrun Petersen er født og opvokset i Thorshavn på Færøerne. Hun begyndte at spille violin, da hun var 7 år gammel på Thorshavns Musikskole hos Sámal Petersen. Heidrun er uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos Johannes Søe Hansen og professor Tim Frederiksen. I 2016 vandt Heidrun prøvetid som tutti 1. violin i DR Symfoniorkestret.

Mads Haugsted Hansen (DK) – Violin. Mads Haugsted Hansen begyndte at spille violin som 4-årig på Søndersø Musikskole. Inden han blev optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, studerede han bl.a. hos Boris Samsing. Mads har i de seneste år assisteret en hel del rundt omkring i de københavnske symfoniorkestre, og har haft flere kontraktansættelser i bl.a. Copenhagen Phil og Odense Symfoniorkester.


Daniel Eklund (SE) – Viola. Daniel Eklund er født og opvokset i Lund, Sverige, hvor han som 5-årig begyndte at spille bratsch. Optaget i solistklassen på DKDM, hvor han har studeret hos professor Lars-Anders Tomter. Siden 2013 har Daniel Eklund haft fast stilling som solobratschist i det svenske Kammerorkester Musicae Vitae, som han ved flere lejligheder har været solist med.

Lea Emilie Brøndal (DK) – Cello. Lea Emilie Brøndal er født og opvokset i København, og begyndte at spille cello som 6-årig på Suzuki-instituttet. Inden hun blev optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, studerede hun hos Nils Sylvest. Lea er i gang med at afslutte sin kandidatuddannelse hos Ingemar Brantelid. I 2016 vandt Lea 1. pris i DKDM’s interne legatkonkurrence for cellister.

Nordic String Quartet studerer i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos professor Tim Frederiksen. Debut efteråret 2017.

Stipendiet

Det skal bruges til undervisning og til en nordisk turne, der er under planlægning.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere