MARTIN MØLLER VILBRAND

Léonie Sonning Talentprismodtager 2022

“Jeg synes på mange måder at man kan sige, at jeg har levet et helt liv i løbet af de seneste ti år” siger 33-årige Martin Møller Vilbrand. Og det har da også været nogle begivenhedsrige år på godt og ondt.

Han er blevet gift, og blev far til datteren Nova i 2014 og er også senere blevet skilt.
Desuden har han har i det forgangne årti været i gang med tre vidt forskellige uddannelser. Først som flyveleder og dernæst en kort flirt med finans-økonomi, som han startede på, samtidig med MGK. Men at opleve de to verdner parallelt, fik ham til at gå musikkens vej, og han er siden blevet uddannet som operasanger på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operaakademiet.

Men i oktober 2019 skete der noget der markant ændrede hans liv. Martin fik en blodprop i hjernen.

Intet sprog

Afasi er græsk og betyder ”intet sprog”. Og netop at miste sit sprog var den oplevelse Martin havde i den første tid efter sin blodprop. Men så skete der noget forunderligt.

Efter sin operation kunne Martin stort set kun sige ja og nej, når han selv skulle konstruere sproget. Men efter en uge kom Martins far ind og begyndte at synge trosbekendelsen, og den kunne Martin være med på ord for ord. Fra sin tid som drengekorssanger på Sankt Annæ Gymnasiums Sangskole, havde han sunget trosbekendelsen et utal af gange om søndagen i Københavns Domkirke. Og nu hvor sproget var forsvundet fra hans mund, opdagede han at musikken blev hans styrke. ”Hjernen er en mærkelig ting” siger Martin og smiler.

For Martin er der ingen tvivl om at hans profession som sanger har været med til at genoptræne og reetablere sproget for ham. Netop arbejdet med tekst og at skulle indstudere tekster udenad har hjulpet utroligt meget. Det kræver meget tid og vilje for ham at skulle memorere tekst, men han føler, at al hans tidligere solotræning og evne til at koncentrere sig, både som flyveleder og operasanger kommer ham til gavn nu.

Martin pointerer også at et positivt sind, en god evne til at tænke konstruktivt og ikke mindst, at have en masse kærlige mennesker omkring sig, også har været medvirkende til at han nu føler, at han har nået et niveau, hvor han kan kalde sig professionel operasanger igen. For sangteknikken er god nok og stemmen fejler bestemt ikke noget.

Drømmen om Wagner

En af de mest givende aspekter ved opera, er det skuespilmæssige. Martin nyder at dykke ned i og forstå de karakterer han skal spille. Skurken John Claggart fra Benjamin Brittens opera Billy Budd er måske ikke en person han har specielt meget til fælles med, men at skulle sætte sig ind i hovedet på karakteren og finde motivationen for dennes handlinger er altid interessant for Martin. Og her føler han, at han netop kan bruge sit trods alt unge livs mange erfaringer, til at sætte sig ind i de karakterer han skal portrættere som operasanger. Og at det giver ham en mere kunstnerisk dybde, han måske ikke havde tidligere.

Den loyale, romantiske og melankolske Wolfram i Wagners Tannhäuser er en person Martin identificerer sig mere med, og det er da også en drøm og en ambition at synge Wagner på en scene et tidspunkt.

Han ved godt at det er både svært og tidskrævende at sætte sig ind i Wagner. Men Martin ser Wagners kunst som en slags modvægt til al den konstante og hurtige stimuli vi hele tiden præsenteres for, og som ifølge Martin gør at vores fantasi ikke lever af sig selv. ”Når man først forstår Wagner et det et fantastisk univers man kan opleve” siger han, med et passioneret blik.

Kort om Martin Møller Vilbrand

Martin Møller Vilbrand er født i 1989 og opvokset på Amager. Hans musikalske baggrund kommer fra en skoletid på Sankt Annæ Gymnasium, hvor han brugte både sin folkeskole- og gymnasietid. Martin tog MGK på Frederiksberg, og er sidenhen blevet uddannet operasanger på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Operaakademiet. I 2019 debuterede han på Det Kgl. Teater som Sciarrone i Tosca.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges til fortsat undervisning, coaching og genoptræningsforløb.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere