Frederik Rolin

Léonie Sonning Talentprismodtager 2016

At være Jedi, troldmand eller sanger

Valget stod mellem tryllestøv og lyssværd, men det var musikken der vandt. 

Som barn satte Frederik sig til klaveret og spillede arier, mens han sang til. Han efterlignede klangidealet for opera, sådan som han havde hørt sin far synge. Hvad han ikke vidste, var, at hans far stod i baggrunden og hemmeligt beundrede sin søn. ”Det er godt, det der,” sagde han.

Darth Vader er mit store idol. Han har jo noget godhed i sig også. Jeg bliver fascineret af skurken, fordi han har super mange lag i sig. Helten er mere endimensionel, så det er klart Darth Vader, der er min ven. Lige siden jeg var lille, har jeg søgt efter det unaturlige – det overnaturlige. Jeg ville gerne være en Jedi – eller toldmand, Star Wars eller Harry Potter – og søgte efter en måde at transcendere mig ud af alting. Darth Vader vandt, og han er min helt i dag, men det endte så med ikke at blive gennem tryllestøv eller lyssværd, men gennem musikken, at jeg fandt min vej.

Spillede pop i gymnasiet

Og det startede faktisk med, at jeg elskede at underholde som barn. Når jeg hoppede op på bordet, tav alle stille og så på mig. I gymnasiet spillede jeg i et pop/rock band og fandt ud af, at jeg havde en stemme, der kunne bære. Det var sådan, at det med musikken satte sig fast.

Fra jura til konservatoriet

Men det satte sig ikke mere fast, end at Frederik valgte at læse jura. Det gik dog ikke så godt og efter 1 semester holdt det ikke længere, så måtte han tilbage til musikken.

Jeg lever og ånder for musikken og det tager så meget af min tid, at jeg indimellem har brug for at trække stikket ud og være sammen med mine venner, der ikke dyrker musik. Ellers ville jeg nok blive vanvittig. De giver mig et anker i virkeligheden, så jeg ikke forsvinder helt ud i min trang til at drømme.

Léonie Sonnings musikpris er næsten den klassiske musiks Oscar, fortæller Frederik. Han fik besked om stipendiet en grå og trist regnvejrsdag, mens han sad i Operaens kantine. Naturligvis råbte han ud i lokalet, at han havde fået Sonning, inden det gik op for ham, at han ikke måtte sige det til nogen.

Så jeg måtte få dem til at love, at de ikke ville sige det til nogen, griner Frederik.

Trods sin hang til drømmeri, er Frederik meget fokuseret, når han står på scenen. Han ser et enkelt billede for sig og fokuserer på det. Det kan være farven blå eller et stemningsbillede, der passer til sangen.

Familien

Frederik er 27 år, baryton, og søn af Guido Paevatalu og Susanne Rolin. Han er vokset op i Charlottenlund og har to søstre, Ida, der er 7 år ældre og Emilie, der er 1 år yngre. Ida er musikeragent og Emilie er musiker, så hele familien er beskæftiget med musik.

Karrieren hidtil

Frederik Rolin (f. 1988) er uddannet hos Kirsten Buhl Møller ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og studerer nu på Operaakademiet i København. Han har blandt andet medvirket i Ravels opera L’enfant et les Sortileges på DKDM og har sunget Schaunard i La Bohème med Opera Frederiksberg. I sommeren 2013 sang han Baron Douphols parti i La Traviata. I 2014/15 var han havmanden i Hilda Sehesteds Agnete og Havmanden, solist i Faurés Requiem i Malmø og sang Fyrst Yamadori i Det Kongelige Teaters turnéudgave af Madame Butterfly. Frederik Rolin har flere gange været bassolist i Fynsk Forår, og i 2015 sang han Angelotti i Tosca med GuidOpera. Han har desuden optrådt med sange af Carl Nielsen ved adskillige koncerter. I 2016 medvirker han ved Aalborg Opera Festival, Klassisk Lillesand, Opera på Stranden, GuidOperas opførelse af Rigoletto samt i Messias i Malmø.

Talentprisen

Talentprisen på 60.000 kr. anvendes til sang- og coachtimer hos Malcolm Martineau og Fiona Macsherry i England samt til deltagelse i kurset North Sea Vocal Academy.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere