NOVO QUARTET

Léonie Sonning Talentprismodtager 2021

Da Nikolai Vasili Nedergaard i de sene teenageår begyndte sine violinstudier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, have han ingen idé om, at han allerede to år senere, ville kunne se tilbage på både koncertrejser til Kina, Holland og rundt i Skandinavien og flotte udmærkelser ved flere internationale konkurrencer.

Han vidste kun at der stod på skemaet, at han skulle have undervisning i kammermusik, sammen med de lidt ældre medstuderende; violinistkollegaen Kaya Kato Møller, cellisten Signe Ebstrup Bitsch og bratschisten Daniel Pawel Śledziński. Men kemien var til stede i klasselokalet fra starten, og med deres lærer Tim Frederiksen som fødselshjælper, var strygekvartetten Novo Quartet snart en realitet. Allerede efter få måneder, var de tillige tilmeldt den prestigefyldte Carl Nielsen Konkurrence.

”Alene det at blive opfordret af vores lærer til at melde os, var en præmie i sig selv” erindrer Daniel og husker jublen, da de overlevede helt til semifinalen. Videre kom de heller ikke, men det var også længere end de havde turde drømme om. ”Det var magisk!” sukker Daniel med smil på læben.

En lille familie

Den intensive øvning det kræver at nå så langt i en stor konkurrence, er noget der kan kickstarte et orkester. Men det er også en proces der kræver at man passer rigtig godt sammen. Og det gør de i Novo Quartet, og de føler sig allerede som en helt lille familie.

”Vi er som en regnbuefamilie med to mødre og to sønner”, foreslår Kaya med et blink i øjet, med henvisning til at de to mandlige medlemmer nogle gange skal holdes i ørerne. Nikolai synes mere at Kaya og Signe er som storesøstre, men anerkender at der er brug for kvindelig styring i kvartetten, hvis den nødvendige høje disciplin skal opretholdes.

”Det var afgørende for at nå så langt i Carl Nielsen Konkurrencen, at vi har det så godt sammen socialt” mener Kaya om det intensive forløb det var, at øve sig op på et så højt niveau fra bunden og Daniel tilføjer bekræftende at deltagelsen helt sikkert gjorde dem stærkere og fik kvartetten til at blomstre fra starten.

Meget i mol

På grund af det stærke sammenhold og den gode kemi, er de enige om at de nok skulle have nået det niveau de har i dag, uden det boost de fik af Carl Nielsen Konkurrencen. Det havde nok bare taget væsentligt længere tid. Og endnu længere på grund af Covid-19 nedlukningen, hvor viljestyrken virkelig har skulle stå sin prøve for alvor. Koncerter og undervisning har været aflyst og der har ikke været noget at skulle øve op og se frem til.

”Vi har heldigvis stadig kunne mødes under Corona, fordi vi er under forsamlingsgrænsen. Det har været vigtigt for at kunne holde en hverdag i gang og have noget at stå op til” fortæller

Signe om den udfordrende tid. En tid de dog i kraft af hinanden, har kunne bruge optimalt på at øve svære værker op. For eksempel Bella Bartoks 2. Strygekvartet, der med sit voldsomme udtryk, nok har været lidt trættende for naboerne til det private køkken-alrum, som de brugte som øvelokale mens konservatoriet har været lukket ned.

”Jeg tror vi alle sammen godt kan lide at spille lidt groft og være lidt sure mens vi spiller” forklarer Nikolai om deres hang til de lidt dystre værker, som dem Bartok og Sjostakovitj har skrevet. ”Ja, vi er meget i mol. Det der ’dur’ har vi prøvet at udforske, men det blev ikke helt lige så godt” bryder Kaya ind og griner.

At kalde det deres varemærke er dog for tidligt at fastslå. Novo Quartets karriere er først lige skudt afsted med raketfart, og der er rigtig meget musik derude, der venter på at blive taget under deres vinger. I mol og i dur.

Kort om Novo Quartet

Dannet i 2018 som et skoleprojekt på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København hos professor Tim Frederiksen.

Violin: Kaya Kato Møller. Født 1997. Fra Gentofte.

Violin: Nikolai Vasili Nedergaard. Født 2000. Fra Espergærde.

Cello: Signe Ebstrup Bitsch. Født 1997. Fra Helsingør.

Bratsch: Daniel Pawel Śledziński. Født 1996. Fra Polen.

Koncertrejser til Kina, Holland, Sverige, Norge og rundt i Danmark.
Solistoptrædener med flere etablerede kunstnere som den svenske pianist Per Tengstrand, oboist og professor Max Artved og den danske jazzduo Bremer/McCoy.
Vinder af DR P2 Kammermusikkonkurrence 2020.
Grand Prize i ENKOR lnternational Chamber Music Competition 2020.
Semifinaleplads i Carl Nielsen lnternational Chamber Music Competition 2019.
Vinder af Køge Kammermusikkonkurrence 2019.
Vinder af DKDM’s legatkonkurrence 2019.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene der følger med Léonie Sonnings Talentpris, vil Novo Quartet bruge på udgifter i forbindelse med deltagelse i konkurrencer i bl.a. Canada, Australien og Norge, efteruddannelse, samt en professionel lydindspilning af bl.a. Bartok, Brahms og Haydn.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere