Ramez Mhaanna

Léonie Sonning Talentprismodtager 2019

Fra ghettodreng på Nørrebro til klavertalent i Moskva
At vokse op i et ghettoområde på Nørrebro som indvandrerbarn af en russisk mor og en libanesisk far og samtidig spille klassisk klaver, det var ikke altid nemt for Ramez. Kammeraterne forstod ikke, hvorfor han altid skulle spille på det dér instrument. Det var nørdet og underligt.

Egentligt ville den unge Ramez da også hellere spille computerspil med kammeraterne, men hans russiske mor havde et ønske om, at hendes børn skulle have kultur ind i deres opdragelse, og de mange øvetimer var en del af den plan. Sådan var det hjemme i Moskva, så det var en kulturelt betinget forventning, at sådan skulle det også være for hendes drenge.

Kultur betød ikke kun at spille klaver, men også at blive præsenteret for billedkunst, film og international litteratur af høj kvalitet, så det blev ligeledes en del af Ramez’ opvækst. I dag takker han sin mor for denne kulturelle indsigt, der fik hans eget talent op til overfladen.

Fik sit kald og tog til Moskva

Som teenager ville Ramez gerne være filminstruktør og det var først som 16-årig, det gik op for ham, at musik kunne være en levevej. Det var da en lærer fra folkeskolen fik det unge talent med som solist ved koncertopførelser af Griegs Klaverkoncert med amatørorkestret Københavns Sinfonia. At sidde som midtpunkt med den fantastiske klang fra et symfoniorkester omkring sig, gjorde at Ramez begyndte at dykke ned i klassisk musik.

Efter gymnasiet på Frederiksberg tog Ramez beslutningen om, at forfølge sit nyvundne kald og flytte til Moskva for at studere klaver. Fordelen var at han havde familie der og kunne tale flydende russisk. Udfordringen var at hans russiske medstuderende alle havde haft musik på højt niveau hele deres skoletid, så han følte sig altid bagud i forhold til sine kammerater.

Den russiske kultur, som Ramez mor havde taget med til Danmark, oplevede Ramez nu på nærmeste hold. I Rusland blev børn meldt ind på musikskolen fra første klasse, med årlige eksamener og hårde krav i en grad, som opvæksten på Nørrebro aldrig havde budt på.

Hjem til et nyt liv

Med en god lærer og gode kammerater, lykkedes det dog for Ramez efter 5 år at få en bachelorgrad i Rusland, og han vendte tilbage til Danmark, hvor en ny virkelighed ventede. Hele hans tidligere netværk var væk og han skulle til at starte forfra.

Det første år tog han småjobs som akkompagnatør til ballet og gymnastik, samt som musikunderviser og tolk, inden han startede på kandidatuddannelsen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og siden i solistklassen.

Nu er Ramez et sted i livet, hvor han kan gøre, hvad han brænder for. Han spiller koncerter med gode kollegaer og behøver ikke at akkompagnere til gymnastik længere for at klare sig. Og så kan han arbejde på et projekt, der ligger ham meget på sinde. Det handler om at udbrede kendskab til klassisk musik til unge, på tværs af religion, kultur og landegrænser.

Kort om Ramez Mhaanna

Født i 1992. Ældste søn ud af fire brødre. Russisk mor og libanesisk far.
Opvokset på Nørrebro i København og tog studentereksamen på Frederiksberg Gymnasium.
Modtog privat klaverundervisning som barn og gjorde sig allerede da bemærket ved konkurrencer og klaverfestivaler. Opførte som 16-årig Griegs Klaverkoncert med orkesteret Københavns Sinfonia i 2008.

2011-2015: Bachelor som pianist på Gnesins Musikakademi i Moskva.
Kandidat i 2018 fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
I 2018 optaget på solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Han har spillet koncerter i mange lande, bl.a. turné i Kina med duoen “Mhaanna-Zhang Duo”.

Taler dansk, russisk, arabisk og engelsk flydende, samt elementært tysk og kinesisk.

Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond

Pengene fra Léonie Sonnings Talentpris skal blandt andet bruges på masterclasses og studier i udlandet.

DEL GERNE DETTE INDLÆG

Andre modtagere