Léonie Sonning Talentprismodtager 2024
TUBA
Den skole, August gik på i hjembyen Oslo, havde et af Norges bedste skolekorps. Da August var otte år, var han til åbent hus på korpsets rekrutteringskontor, og her faldt han for tubaen. Mest af alt, fordi underviseren var virkelig karismatisk og fantastisk dygtig. Desværre var der andre, der havde lagt mærke til det, så der var ikke en plads på holdet til August i første omgang. Han måtte derfor starte til valdhorn i stedet for. Heldigvis var der en, der inden længe sprang fra tubaholdet, og August kunne hoppe over og starte på det lidt mindre barytonhorn, der er første skridt mod den, for en otteårig, enorme tuba.
Selvom August som 10-årig endelig var stor nok til at spille på tubaen, kneb det med at slæbe den med i skole, og han måtte dagligt hente hjælp fra sine forældre. Det gik lige for hans far, men Augusts mor var efterhånden træt af den slidsomme rutine og spurgte forsigtigt, om der mon ikke var et andet instrument, der kunne have Augusts interesse. Hun havde nok håbet på noget, der lige kunne være i skoletasken, som for eksempel en fløjte. Efter kort betænkningstid faldt det alternative valg på kontrabassen. Det var det eneste, August overhovedet kunne forestille sig, og så blev det, som det var: den tunge tuba overlevede i familien.
Som 13-årig skiftede August skole til den musikalske grundskole Majorstuen Skole, hvor de musikalske ambitioner tog fart. Det høje musikalske niveau blandt skolekammeraterne inspirerede og forestillingen om, at det var det, han skulle være, når han blev voksen, blev forseglet. Siden er uddannelsen fortsat på konservatorierne i henholdsvis Oslo og på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor August går I solistklassen.
Mangler værker for tuba
Allerede tilbage i skolekorpset fik August en god kammerat, der skulle vise sig at få stor betydning for sit virke som musiker. For ud over at være fremragende på trombone og klaver, havde vennen Harald Haugland også et stort talent for at komponere. Og sådan en er god at kende, når man spiller på et instrument, der først kom frem, efter de store koncertkomponister var døde og borte. Der er med andre ord ikke mange tubakoncerter og -sonater på markedet, og August har derfor sat sig for at sørge for, at der kommer det i fremtiden.
Og Harald Haugland har indtil videre leveret adskillige unikke værker til August, der ser det som et stort privilegium at få indflydelse på, hvordan fremtidens repertoire for tuba tegner sig. For August må musikken gerne lægge sig op ad den mere romantiske genre og have en genkendelighed og en kvalitet, så både folk som hans forældre, der ikke har musikalsk baggrund, og de professionelle musikervenner, har glæde af værkerne.
Kort om August Schieldrop
Født i 1999 i Oslo.
Startede undervisning på barytonhorn som otteårig efter kort tid på valdhorn. Skiftede som 10-årig til tuba.
Gik på Majorstua musikskole fra 13-årsalderen og sidenhen på Barratt Due musikkinstitutt.
Videregående uddannelse på Academy of Music i Oslo og solistuddannelsen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Har spillet med blandt andet Oslo Filharmonikerne, Bergen Filharmoniske Orkestersamt Norges Radios Symfoniorkester.
Spillet på forskellige kammermusikfestivaler i Skandinavien, blandt andet Oslo KammerMusikFestival og Festspillene i Bergen.
Udnævnt til Årets Talent 2020 i Norge samt modtaget Equinor Talent Award i 2021.
Har spillet koncerter i Sverige, Danmark, England, Tyskland, Holland, Italien og USA.
Medstifter af Ensemble Forte.
Stipendiet fra Léonie Sonnings Musikfond
Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal udelukkende bruges til bestilling af nye værker for tuba. Blandt andet en ny koncert for tuba og orkester af den norske komponist Håkon Magnar Skogstad. Derudover skal pengene også bruges til at indspille et debut-album med pianisten Christian Ihle Hadland.